Placeholder Image

Tomorrow starts today!

Sfreerfoto Basketbalster

Teamleiding apetrots op debuutjaar vrouwen Zorg en Zekerheid Leiden in Eredivisie

Ondanks een laatste, grote nederlaag tegen de nummer twee van de competitie Topkip Lions uit Landsmeer zijn teamoprichter Floris van der Voet en coach Richard den Os dik tevreden met het eerste jaar van hun basketbalvrouwen op het hoogste niveau. “We hebben veel geleerd, we gaan volgend jaar verder.”

Ook speelsters Mylah Aalse en Siri Körner blikken met een goed gevoel terug. De onervarenheid van dit debutantenteam heeft hen parten gespeeld, zeggen ze. “We zijn een jong team, dus we zijn snel”, zegt Aalse. Die in Rotterdam begon met basketbal, later naar Barendrecht ging en nu bij ZZ Leiden speelt. “Ik had iets nieuws nodig en hier gingen ze een nieuw team opstarten met leuke meiden en leuke coaches. De kracht van het team is dat veel speelsters kunnen schieten en driven.” Dat laatste is al dribbelend met de bal richting de basket gaan voor een zogenaamde lay-up.

Weerstand
Siri Körner speelde al eerder in Leiden, ging een jaar naar haar thuisstad Weert om bij Basketbal Academie Limburg te gaan spelen, maar keerde terug naar Leiden om het debuut in de Eredivisie mee te maken. “Ons sterkste punt is dat we bij elkaar zijn gebleven door de dieptepunten heen. We zijn het steeds opnieuw blijven proberen, ondanks de nederlagen. We bleven weerstand bieden. We hebben het goed gedaan dit eerste jaar.”

Coach Richard den Os somt de goede cijfers van het seizoen moeiteloos op: “Acht wedstrijden gewonnen, zevende geëindigd, twee teams onder ons gehouden, playoffs gehaald.” In de eerste wedstrijd van de playoffs tegen Topkip Lions speelde zijn team ook een stuk beter. “Het is jammer dat we dat vandaag niet konden brengen. We speelden vandaag een beetje mat. Alsof we meer tegen onszelf speelden dan tegen hen.” In Landsmeer werd het 80-55, in Leiden 32-83.

Ondergrens
Den Os zou graag wat extra ervaring in de ploeg erbij halen. “We moeten stabieler worden, van wedstrijd naar wedstrijd, maar ook binnen een wedstrijd. Je ziet als we uit elkaar vallen, dan zakken we ook flink door de ondergrens heen.” Voor Den Os geen reden om het team de rug toe te keren. “Er komt zeker een tweede jaar, we gaan de komende weken alweer bouwen aan het team voor volgend jaar.”

“Ik ben apetrots”, zegt Floris van der Voet glunderend na de wedstrijd. Hij ziet ook totaal geen reden om de handdoek in de ring te gooien. “Het team is opgericht om de talenten van BS Leiden een perspectief te bieden. Ik zie de groei van het team. Nu moeten we ervoor zorgen dat deze meiden krijgen wat ze nodig hebben om beter te worden. Organisatorisch is dat mijn taak. Ik zie het met vertrouwen tegemoet en dan denk ik dat we over drie jaar in de top-4 kunnen meedraaien.”